Geplaatst op: 05-06-2014
Auteur: Ton Vermeulen

Cave Experience

Cave Experience
Eens in je leven moet je toch een mergelgrot in Limburg bezocht hebben. Hoort een beetje in het rijtje Rijksmuseum, Drielandenpunt en de Dam. Meestal blijft het bij dat ene bezoek, want laten we eerlijk zijn na 5 minuten weet je het wel. Donkere gangen mergelsteen die worden verlicht door de lamp van de gids. Met een beetje geluk afgewisseld door een muurschildering van een plaatselijke kunstenaar. Het meest spannende wat je kan overkomen is dat je al dan niet bewust de groep kwijtraakt en verdwaalt. Maar zo'n avontuur gaat veel mensen dan weer net te ver.

Dat vonden ze bij BV Limburg ook. Deze coöperatie van bedrijven, overheid, instellingen en burgers wil op een duurzame manier met concrete culturele producten en projecten in de Limburgse samenleving investeren. Spectaculaire lichtprojecties in de Gemeentegrot van Valkenburg zijn schijnbaar concreet genoeg en op 7 juni is het dan zover, dan gaat de Cave Experience open voor het publiek. Ze noemen het zelf de 'The greatest show under earth' en de filmpjes beloven heel wat. Ook woorden schieten de initiatiefnemers niet tekort: " Op de wanden van de Gemeentegrot wordt vanaf zaterdag 7 juni 2014 de oudste kunst van de mensheid uit de IJstijd geprojecteerd. Kunstwerken van zo’n 30.000 jaar geleden komen letterlijk tot leven. Zien is beleven. De bezoeker ondergaat de kunstwerken die getoond worden op muziek, die spannende confrontaties aangaat met het beeld. Daarnaast wordt moderne kunst (figuratief, abstract, impressionisme, pointillisme en expressionisme) gecombineerd met grottenkunst. U wordt omringd door projecties op muren van 7 meter hoog alsof u zelf deel uitmaakt van de getoonde kunstwerken. Het samenspel van natuur en cultuur aangevuld met een verbeeldende verteltechniek vormt een uniek verhaal, een totaal nieuwe beleving in een oeroude omgeving. Het effect is verbluffend."

Ja, ja, ze weten ons wel lekker te maken in Zuid-Limburg. Kom op, in ganzenpas naar Valkenburg voor dit spektakel!

En ja, wat is er eigenlijk gebeurd met de gids met zijn trouwe gaslamp? Niet getreurd, die is gebleven. De rondleiding start met de gids die per trein of te voet meer vertelt over het ontstaan en de geschiedenis van de grot. Na deze rondleiding mag u vrij rondlopen in het Romeinse gedeelte, met een unieke structuur, alwaar met projecties, led-verlichting en muziek pre-historische en hedendaagse kunst tot leven komen. Hier alvast een voorproefje.


Topics:Leisure
Trefwoorden: limburg, attracties

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
20/03/24
Exclusief voor leden
Campagne door dmo's Finland rond 'gelukkigste bevolking ter wereld'
Finland is vandaag voor het zevende opeenvolgende jaar uitgeroepen tot het land met de gelukkigste bevolking ter wereld, volgens het World Happiness Report 2024* van de Verenigde Naties. Visit Finland en Helsinki Partners zetten dat in voor een campagne om een klein groepje bezoekers de lifehacks te laten ervaren met een masterclass.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
14/03/24
10 jaar Haagse city hosts
Ruim 130 trotse Hagenaars zetten zich al 10 jaar met passie en enthousiasme in voor Den Haag om bezoekers gastvrij te ontvangen.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
08/03/24
Exclusief voor leden
Grondaankoop voor The Dutch Mountains
The Dutch Mountains in Eindhoven wordt met een omvang van ruim 65.000 m2 en een hoogte van 133 meter het grootste houten-hybride gebouw van de wereld. Leisure is een belangrijk in deze locatie. Een hotel, wellness en congrescentrum zijn onderdelen van dit unieke gebouw.