Geplaatst op: 06-02-2018
Auteur: Hans Dominicus

Is toerisme over?

Is toerisme over?
Bron: Pixabay

Overtourism is een nieuwe kreet die men heeft gelanceerd. Het suggereert dat er teveel toerisme is, maar misschien ook dat toerisme over, voorbij is. Onder de term ‘Overtourism’ werd door UNWTO gedurende de World Travel Market vorige maand in Londen internationaal ministersoverleg gevoerd om te kijken waar en hoe toerisme beter beheersbaar gehouden kan worden dan wel overvolle bezoekersstromen kunnen worden voorkomen. De citymarketingorganisatie van Kopenhagen gaf onder de titel ‘The King is Dead’ eerder dit jaar aan dat het toerisme in zijn huidige vorm voorbij is. Paul Peeters, onderzoeker bij NHTV, promoveerde onlangs op de relatie tussen luchtvervuiling en toerisme. Hij is fervent voorstander van het fors terugdringen van het aantal toeristische vluchten. Tijdens de recente presentatie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrijetijd in Den Haag werd echter door diverse presentatoren enthousiast gesproken over groei en zelfs verdubbeling van buitenlandse bezoekers. Gemeenten omarmen toerisme en nemen het op als welvaartskatalysator in hun beleid. Ook UNWTO voorspelt groei wereldwijd.


Ook trekt de bevolking wereldwijd, onder meer in Europa naar de steden om er te wonen en te werken. De Deense urban planner Anne Skovbro gaf een paar jaar geleden al aan dat deze opmars niet alleen te linken is aan werkgelegenheid. "We are now urban species”, stelt zij, en de veranderde behoeften van mensen zijn hier de basis voor. Aantrekkelijker steden met meer faciliteiten zullen bewoners en bezoekers blijven trekken. Provincies en regio’s ontvolken wereldwijd. Daarmee wordt ook het toeristische bezoek meegezogen, want voorzieningen minimaliseren. Het beeld van de spookdorpen in Spanje en Frankrijk doemen op voor heel Europa. Natuurgebieden worden ondertussen net als steden beschermd tegen bedreigende bezoekersstromen, De Veluwe is weer voor de zwijnen. Is toerisme hier over?


Een spagaat tussen twee bewegingen. Er is een competitie ontstaan tussen verschillende sectoren, waar het volwassen geworden toerisme in moet deelnemen. Of ben ik te negatief? "Is overtourism really a problem in most places, or for a handful of crowded cities?”, zoals een van de deelnemers tijdens de European Tourism Day eind november over de toekomst van toerisme in Europa stelt? Tim Fairhurst (ETOA) stelt tijdens dezelfde dag in Brussel dat toerisme alleen op holistische wijze kan worden gemanaged, waarbij de lokale competenties van ale partijen een rol spelen. Collega Michel de Blust (ECTAA) geeft aan dat ‘overtourism’ eigenlijk ‘unmanaged tourism’ is.


Het Centraal Planbureau rekent in Nederland scenario’s door. Misschien zou de ontwikkeling van het toerisme daar ook eens bij betrokken moeten worden. Zijn de gepresenteerde groeicijfers haalbaar en tegen welke prijs? Met voors en tegens. Kopenhagen gaat in de komende jaren primair uit van haalbaarheid en capaciteit en past daar haar strategie op aan. Hoe gaan wij hier mee om? Kunnen wij gezamenlijk zinnige keuzes maken en de daarbij behorende acties uitvoeren? Of moeten we wachten op de volgende innovatiegolf, die zich in de seksindustrie al aankondigt volgens De Volkskrant: kunstmatige intelligentie die beelden completeren met gevoel en beleving. Dan hoef je niet meer op pad… en toerisme is over

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, drukte, negatieve effecten, overtourism

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.