Geplaatst op: 28-02-2017
Auteur: Han Verheijden

Het Verhaal van Nederland! Waarom wordt het nog niet verteld?

Het Verhaal van Nederland! Waarom wordt het nog niet verteld?
Bron: Shutterstock

"Het is 2025, de klimaatcrisis is op zijn hoogtepunt. Zowel de stijging van de zeespiegel als het smelten van gletsjers gaat veel sneller dan eerder werd verwacht. De Verenigde Naties zijn in spoedberaad bijeen. Er is namelijk wereldwijd een schreeuwend gebrek aan zoet water en de verwoestijning rukt alsmaar verder op. Door vervuiling en overbevissing zijn de ecosystemen van oceanen en rivieren volledig uit balans. Niemand lijkt nog een weg naar een oplossing te zien. Dan verwijst een commissie van specialisten naar Nederland, want daar werkt men al eeuwen aan watermanagement: dijken en dammen, droogmakerijen, polders en gemalen vormen de bouwstenen van dat land en zij weten hoe je overstromingen kunt voorkomen, zoet water kunt borgen en nieuw, vruchtbaar land kunt creëren.”

 

Ons echte erfgoed

Zal het echt zo lang moeten duren en moet er eerst een grote crisis plaatsvinden om ervoor te zorgen dat de wereldburger Nederland ontdekt en dat de toerist het Verhaal van Nederland indringend kan ervaren en beleven? Het lijkt er soms wel op. We maken in ons land de mooiste themaparken, musea of dierentuinen, maar als het om ons echte erfgoed gaat (ons ontstaan) maken we er ons met een marginaal bezoekerscentrum of saaie expositie van af. Naar de perifeer gelegen Mont Saint-Michel in Frankrijk of de Hooverdam in de VS komen elk jaar miljoenen bezoekers, terwijl wij op de Afsluitdijk of de Oosterscheldedam al blij zijn met een paar honderdduizend.

 

Bewondering over het land onder water

Dat ligt mijns inziens niet aan de bekendheid. In alle landen waar ik kom, wordt met bewondering gesproken over dat landje onder de zeespiegel. De molens van Kinderdijk, de Afsluitdijk en de Zeeuwse Delta zijn echt wereldberoemd, ook al kan men niet altijd de exacte namen ervan duiden. Het Verhaal is bekend, al was het maar via Hansje Brinkers. Ik ben bang dat bescheidenheid ons hier in de weg zit. Ieder ander land zou trots zijn op de grote werken die hier in de afgelopen eeuwen tot stand zijn gebracht en men zou zich terdege realiseren dat zonder die kennis en inzet ons land helemaal niet zou hebben bestaan. Die trots en dat begrip verdienen veel meer exposure in het belang van zowel nationaal bewustzijn als van het internationaal toerisme!

 

Kansen bij de Afsluitdijk

De Nieuwe Afsluitdijk vormt wellicht een kans om dit manco op te vullen. De Afsluitdijk is immers het meest bekende en ook meest spectaculaire waterstaatkundige kunstwerk van Nederland. De dam is al wereldwijd beroemd en wordt jaarlijks reeds bezocht door enkele honderdduizenden bezoekers, waarvan velen uit het buitenland. Alleen zijn die bezoekers wat teleurgesteld, want wat beleef je daar feitelijk? De Dijk wordt op dit moment vernieuwd en krijgt een nieuw karakter. Daan Roosegaarde zorgt voor opvallende vormen, maar belangrijker is dat - naast veiligheid - nu meer aandacht wordt besteed aan ecologische waarden. Zo komt er bij Kornwerderzand een grote vismigratierivier, waardoor vissen in zoet en zout water kunnen zwemmen. Daarnaast wordt gewerkt aan energieopwekking en natuurontwikkeling.

 

Natuurbelevingspark toevoegen

Op initiatief van Innovatie Agro & Natuur en in samenspraak met instanties die werken aan een nieuw Beleefcentrum en de vismigratierivier is recent een plan gemaakt voor een natuurbelevingspark, waarin het Verhaal van Nederland (Waterland) wel integraal wordt verteld, in de vorm van onder meer een mini-polder, die een belevenis maakt van Lely’s project om met behulp van de Afsluitdijk nieuwe polders te bouwen; een waterspeeltuin in een miniatuur-model van de Nederlandse delta met nadruk op zijn vaarwegen, meren, waterwerken en kusten; een grote natuurattractie waar de bezoeker de effecten van eb en vloed op flora en fauna direct kan ervaren; een voettocht over wild wad. Het zou voor het Nederlands toerisme geweldig zijn als we na vijftig jaar experimenteren eindelijk dat verhaal op een boeiende manier kunnen presenteren.  

Trefwoorden: nederland, water, strijd tegen het water, belevingscentrum, afsluitdijk, duurzaam toerisme

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.