Geplaatst op: 20-03-2017
Auteur: Hans van Leeuwen

Wie regisseert het toerisme in de regio?

Wie regisseert het toerisme in de regio?
Citymarketeers zijn niet meer van deze tijd. Zelfs het aanpassen van de naam naar ‘Brand Manager’ heeft niet geholpen. Stedentrips spreken enkel nog aan met voldoende internationaal allure. De consument heeft een referentiekader op global scale. Goede voorbeelden van wie hier op inhaken zijn I Amsterdam, Giethoorn en Outlet Roermond, of all places. De binnenstad is niet automatisch meer de belangrijkste point of interest en heeft haar glans verloren. Internet maakt de crisis ook nog eens extra zichtbaar.


Rumoer rondom regiomarketing

In provincie Drenthe probeert men alle lokale en regionale toeristische organisaties te bundelen. Marketing Drenthe is hiervoor de beoogde organisatie. Ook werd een nieuw initiatief onlangs in Emmen gepresenteerd door Bert van der Linden, eigenaar van attractiepark Drouwenerzand. De Hunebed Highway! Ik heb het vermoeden dat er ook hier eerst weer (te)veel tijd, praten en geld wordt gespendeerd aan onderzoek.


Marketing Drenthe is zoekende naar de juiste richting. Wie op de website de regio’s in de provincie bekijkt, kan kiezen uit Zuid Oost Drenthe, Zuid West Drenthe, Drentsche AA, Drentse Hooglanden, Ooststellingwerf, Hondsrug en Hunzevallei en de Kop van Drenthe. Wat hebben deze gebieden voor betekenis voor de consument?


Rust, natuur en cultuur langs de Hunebed Highway

In onze rol van trendwatchers hebben wij onlangs de raad en ambtenaren van gemeente Wolden uit hun comfortzone gehaald op een inspiratieavond met recreatieondernemers bij de Drentse Koe. Men was het er unaniem over eens dat dit een onderdeel moet worden van Drenthe. Onthoud dat de consument naar Drenthe gaat, en niet naar Midden Drenthe, Zuid West Drenthe of Magisch Drenthe. Die laatste is uit de toverhoed gekomen van gemeente Coevorden dat zichzelf ook graag een plaats geeft binnen het totale Drentse spectrum. En dan is er ook nog zoiets als het HUG, ofwel Hondsrug Unesco Geopark, dat zowat wordt vergeleken met de Piramide van Cheops of de Grand Canyon.


De Hunebed Highway N34 verdient meer! Het Hunebed is de enige echte USP van Drenthe. Wij hebben met Pleisureworld ooit de gemeenteraad van Assen ter inspiratie op sleeptouw genomen naar het racecircuit in Nürnburg en Circuit Spa-Francorchamps. De gemeente tekent nu bezwaar aan tegen de komst van Factory Outlet Assen. Hiermee laten ze de kans liggen op een enorme economische boost voor de stad, regio en de hele provincie. Terwijl die hard nodig is, als we kijken naar het toerisme in de regio en het truttige imago van Drenthe. Het bekende Boomkroonpad is een hopeloos verouderd concept. En een goed voorbeeld ligt nog wel om de hoek: kijk wat de komst van Wildlands voor Emmen betekent.


De toekomst van het toerisme ligt in de regio, maar de vraag wie daarin de regie verzorgt is nog open. Vooropgesteld moet er wel eerst wat te beleven zijn!


PS. Hoe zit dat met Gelderse streken? Meer daarover in deel 2!


Links:

www.in.drenthe.nl

www.geoparkdehondsrug.nl

www.hondsrugdrenthe.nl

www.magischdrenthe.nl


Deze column verscheen in Recreatie & Toerisme maar 2017.

Topics:Marketing
Trefwoorden: marketing, regiomarketing, drenthe

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.