Geplaatst op: 06-03-2017
Auteur: Marcel Baltus

Help! Hoe kies ik mijn vakantie en meer keuzestress

Help! Hoe kies ik mijn vakantie en meer keuzestress
Bron: Shutterstock
Keuzes, keuzes, keuzes. Het is hét dilemma van de moderne consument en je maakt er al snel een paar honderd op een dag. Welke schoenen trek ik aan, pak ik de fiets of toch de auto, op welke politieke partij moet ik stemmen en oh ja! … waar wil ik dit jaar heen op vakantie?


Die laatste twee sectoren zijn eigenlijk verrassend goed met elkaar te vergelijken. Maar liefst 28 (!) partijen doen dit jaar mee aan de verkiezingen. Het lijkt qua aanbod wel het toeristische equivalent van Airbnb of TUI. Of google voor de gein maar eens ‘vakantie in Spanje’ en je ziet door de 13 miljoen hits de vakanties niet eens meer. Hoe in hemelsnaam kunnen we tegenwoordig nog een goed gefundeerde keuze maken met zo'n overdaad aan politieke partijen en vakanties?


Ik leg politiek en vakanties nog eens naast elkaar want wat blijkt, ook het PR- en advertentiebeleid van beide sectoren toont verdacht veel gelijkenissen. Het traditionele adverteren in de krant of op tv wordt op grote schaal vervangen voor livestreams op Facebook of stories op Instagram. De reisbranche doet dat ook. Traditioneel vloeit over in social. En omdat internet zo'n integraal onderdeel van ons leven is geworden, krijgen we nu zoveel prikkels, dat we er prikkelbaar van worden omdat de partijboodschap of vakantieaanbieding jou vaak totaal niet boeit.


Toch geprikkeld begin ik aan mijn zoektocht en mijn hemel wat een keuze! Ga op Booking.com maar eens op zoek naar een hotelletje in Berlijn. Niet alleen word je overspoeld met het aanbod van bijna 700 hotels, weken later word je nog steeds bestookt met Berlijn hotelsuggesties. Nog een leuke. Zoek in Google op ‘Booking’ en je ziet de websitenaam ‘Booking.com: 1,154,985 hotels worldwide. 114+ million hotel reviews.’ verschijnen. Help hoe kies ik mijn vakantie!


Half Nederland wikt en weegt er op los en zweeft naar het stemhokje, om uiteindelijk daar met een rood potloodje een definitieve keuze te maken. Das dan wel weer lekker traditioneel trouwens. Aangeslagen door het grote aanbod besluit ik om mijn vakantiekeuze nog even voor mij uit te schuiven en verander ik – en velen met mij - in een zwevende consument.


Mooipraterij, gelikte campagnepraatjes, kleffe commercials op tv en trendy filmpjes op social media, de verkiezingsretoriek is net toerismepraat. Soms waar, soms net iets mooier voorgesteld dan de werkelijkheid. Twee komen er niet opdagen voor het RTL debat. Ach, honderden gaan al jaren niet naar het ANVR congres. En een Staatssecretaris van Toerisme gaat er toch nooit komen, dus daar hoef ik mijn politieke keuze niet van af te laten hangen.


Henk Krol? Hoewel ik qua leeftijd tot de doelgroep behoor, zie je mij privé al niet eens op de 50 Plus Beurs rondlopen dus … Zou ‘VVD’ voor VeelVakantieDagen hebben gestaan, dan had ik ze wellicht nog wel willen overwegen. Dan is er nog die politieke Mozart-wannabe met hangende oogleden waar alle oogklinieken in Nederland met jeukende handen wachten om hem te behandelen. Hij gaat het ook niet worden want hij heeft het niet zo op met buitenland(ers) en laat daar nou net mijn hart liggen.


Ga ik online op zoek naar ‘vakantie & CDA’, is de eerste hit een uitnodiging van de partij aan alle Kempenaren om ook eens te komen spelen in een natuurplaats. Met zoveel desinteresse in de reiswereld verdien je mijn stem ook niet echt. Ook de PvdA sla ik over. Staatssecretaris Martijn van Dam van EZ heb ik het afgelopen jaar wel helemaal één keer het woord ‘vakantie’ in de mond horen nemen en toen ging het notabene over zijn eigen vakantie. PvdA, D66, VVD… in het verleden heb ik op ze gestemd. Dit jaar voor hen geen rood gekrast bolletje uit mijn hand.


Sorry jongens, zoals het vandaag de dag gebruikelijk is, is er van bovenstaand betoog helemaal niets waar. It’s fake news. Ik weet al lang en breed wat ik ga stemmen en ook mijn zomervakantie is al geboekt!


Het kernwoord is ‘klein’. Mijn vakanties boek ik al jaren bij (piep)kleine reisorganisaties en dat principe ga ik dit jaar ook maar eens in de politiek toepassen. Ik voel mij fijn bij klein. Door alle twijfel en onzekerheid zie ik het dit keer nog gebeuren dat veel Nederlanders gewoon geen zin hebben om te gaan stemmen. Gelukkig stopt hier dan ook meteen de analogie met de toeristische sector. Want geen zin meer in vakantie, dat heb ik gelukkig nog nooit iemand horen zeggen.


Wat je ook besluit te doen, kies voor wat bij jou past. Sterkte met de keuzestress!

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."