Geplaatst op: 03-11-2016
Auteur: Ton Vermeulen

Amsterdams bestuur laat spierballen zien

Amsterdams bestuur laat spierballen zien
LMspencer / Shutterstock.com
Amsterdam opent frontaal de aanval op de groei van het toerisme. Vorige week kondigde burgemeester Van der Laan in zijn toespraak De staat van de stad aan te onderzoeken welke hotelplannen juridisch echt onvermijdelijk zijn, gisteren kondigde politiechef Aalbersberg aan agenten uit West en Zuidoost naar de binnenstad over te plaatsen om niet de grip op de stad te verliezen en vandaag deelde wethouder Ollogren doodleuk mee dat de gemeente Amsterdam de cruiseterminal uit het centrum weg wil hebben.


De tijd van rustig praten over een Stad in Balans en mooie experimenten lijkt wel voorbij. Het gemeentebestuur laat nu vooral spierballen zien en schroomt niet een bijna nieuwe cruiseterminal met een simpele pennenstreek van de kaart te vegen. Natuurlijk gaan het project Stad in Balans en de 31 experimenten door maar de recente aankondigingen geven aan dat het gemeentebestuur het gevoel heeft nu al harder te moeten ingrijpen.


Dat burgemeester Eberhard van der Laan vorige week zijn volledige toespraak De staat van de stad aan het toerisme wijdde, was al een teken aan de wand en de aankondiging van vandaag op het Havendebat van wethouder Kajsa Ollongren dat de cruiseterminal uit het centrum moet verdwijnen zijn waarschijnlijk niet de laatste draconische maatregelen die het gemeentebestuur gaat nemen.


Van der Laan vatte het mooi samen in zijn toespraak: "Wij hebben met z’n allen, in deze tijd van mondialisering, een enorm probleem…En dat is dat we in zo ongeveer de mooiste en fijnste stad van de wereld wonen. Dat is het echte probleem. In die stad komen redelijke mensen tegenover elkaar te staan. En zoals vaker dreigen de hardste schreeuwers de meeste aandacht te krijgen, met aan de ene kant de activistische bewoner die beweert dat Amsterdam allang verloren is, en alleen nog maar een pretpark is. En aan de andere kant de ondernemer die zelfs zijn moeder nog in een Mickey Mouse pak zou hijsen om er geld aan te verdienen.”


"De bewoners moeten weer op de eerste plaats komen"


Eberhard van der Laan - burgemeester Amsterdam


In de optiek van Van der Laan verandert de snelle groei van het toerisme de stad. "Het dreigt grote delen van de stad onbetaalbaar te maken, voor normale ondernemingen, maar vooral ook voor gewone bewoners en hun kinderen.” En alhoewel Amsterdam als toegangspoort voor Europa moet blijven meedraaien in de wereldtop van internationale innovatieve, creatieve en zakelijke knooppunten moeten volgens Van der Laan de bewoners weer op de eerste plaats komen.


"Straten zijn er niet om bier te drinken maar om naar je werk, school of vrienden toe te gaan. Winkels moeten er zijn, niet enkel om de vreetkick na het blowen te stillen, of de koffers te vullen met souvenirs, maar om dagelijkse inkopen te doen. En huizen zijn er niet om aan toeristen te verhuren, maar om in te wónen”, vatte Van der Laan zijn ideale blik op Amsterdam samen.


Van der Laan gaf ook al een kleine doorkijk naar de oplossingen. Nu nog proefballonnetjes maar een bestuur dat bereid is een splinternieuwe cruiseterminal van de kaart te vegen, hoeft nog korter na te denken over andere maatregelen.


  • De stad gaat samen met andere Europese steden één front vormen tegen de verhuurplatforms en ze gaan het hard spelen. Het feit dat de verlening van de deal met Airbnb over de afdracht van de toeristenbelasting maar uitblijft, spreekt boekdelen.

  • Van der Laan daagt Amsterdammers uit zelf een echt sociaal verhuurplatform te bouwen dat zelf de maximale verhuurtijd van 30 dagen in de gaten houdt, gegevens deelt en overlast bestrijdt. De eerste aanzet is daartoe al gegeven met where2bnb.com, een Amsterdams initiatief.

  • De stad gaat sterk inzetten op het spreiden van toeristen en bekijkt of de toeristenbelasting daarvoor optimaal kan worden ingezet.

  • Het college gaat bekijken hoeveel van de 100 hotelplannen echt juridisch onvermijdelijk zijn.

  • Van der Laan wil een branchering in winkelstraten en een maximum aan ijs- wafel en andere toeristenwinkels.

  • Wie met een grote groep in de stad wil verblijven moet een vergunning aanvragen zodat het aantal groepen kan worden beperkt en gespreid in tijd en plaats.


Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, drukte, negatieve effecten, bezoekstromen, amsterdam

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.